DSGM gyógytorna

A gyermekeknek megvan az életkorra jellemző mozgásfejlődése. Az alábbi táblázatban azt láthatjuk, hogy mit tekintünk a normál fejlődésnek megfelelő mozgásformának adott életkorban.

Mozgások / életkor0-2 hónap3 hónap4-5 hónap6-7 hónap8-9 hónap10-11 hónap12-18 hónap
Az újszülött végtagjaira a hajlított helyzet jellemző, kezeit ökölben tartja. Szeret hátán és hasán is feküdni, fejét átfordítja mindkét irányba.X
Hason fekvésben alkarjára támaszkodva fejét emeli, ülésbe húzáskor fejét emeli, nem ejti hátra. Kezeit teste előtt középen összefogja nézegeti, kezébe adott tárgyra ráfog,  Fejét a vállától függetlenül is képes átfordítani.X
Hason fekvésben könyökét nyújtva már mellkasát is megemeli, nyitott tenyéren támaszkodik. Hátáról oldalára fordul mindkét irányba, lábaival szívesen játszik.X
Fordul hátról hasra és hasról hátra is mindkét irányban. Függőleges helyzetben a talaj felé közelített gyermek a lábát leteszi és rugózni kezd. Hason fekve, ha megtámasztjuk a lábát, akkor megpróbálja magát előre felé elrúgni, hason előre felé próbál haladni, kitűzött tárgy után, akár gurulva éri el a játékait.X
Szabályosan, váltott kézzel, lábbal kúszik, négykézlábra áll és így „hintázik. Négykézláb állásban popsiját feltolja.X
Mászik, felül, feltérdel, esetleg kapaszkodva feláll. Egyedül kapaszkodva rövid ideig megáll.X
Bútor mellett oldalazva lépeget, egyik bútorról egy távolabbira átfog és átlép, 1-2 lépést önállóan is megtesz, majd később kialakul az önálló járás.X

Ha ettől eltér a gyermek mozgásfejlődése, akkor szükséges, hogy DSGM szakgyógytornász megvizsgálja.

Matulay Gertrúd DSGM szakgyógytornász +36 30 350 4003

Mi is az a DSGM módszer?
Dévény Spediális manuális techika – Gimnasztika Módszer

A Dévény-módszer az inakat az izmok eredésén-tapadásán kívül az idegrendszer perifériás részének tekinti, mivel az inakban halmozottan helyezkednek el idegvégződések. Ezek SMT  kezelésével direkt idegrendszeri stimuláció valósítható meg azáltal, hogy e végkészülékekből kiinduló pályák a gerincvelőn keresztül felfutnak az agy különböző szintjeire.  A Dévény-módszert minden eddigi eljárástól ez a direkt stimuláció különbözteti meg. A hangsúly a direkt, a közvetlen hatáson van, amely – mint köztudott – mindig erőteljesebb, mint az indirekt, közvetett.  Az SMT kezelés az agy direkt ingerlésével egyidejűleg az izom-ín-kötőszövet apparátus elváltozásait és hibáit is korrigálja.

A DSGM célja a mozgás minél jobb minőségének elérése és csak a normál mozgást tekinti gyógyultnak.

A heti 1-2 alkalommal történő 50-60 perces SMT  kezelés előnyei:

  • Nem jelent természetellenes terhelést.
  • Elkerüli a kórosan végrehajtott mozgások begyakorlását.
  • Nem alkalmaz olyan helyzeteket, amelyeket egészséges csecsemők esetében sem szabad (pl. lebegtető ültetés)
  • Nem hárítja a szülőkre a gyógyítás felelősségét, az amúgy is kétségbeesett, aggódó szülőkre nem tesz újabb elviselhetetlen lelki terhet. Nem borítja fel a csecsemő és a család bioritmusát.
  • A kezelést nem a laikus szülő, hanem kizárólag jól képzet szakember végezheti.
  • A mozgás közbeni kezelés, – amely nagyon fontos része a manuális technikával történő gyógyításnak – egyben a csecsemő mozgásainak gyakorlását is jelenti. Ez azonban mindig csak az életkornak megfelelő lehet!
  • A csecsemőt „ráteszi” a normál mozgásfejlődés „sínjére”, a kisgyermekek maguktól kezdik végezni az életkoruknak megfelelő mozgásformákat.
  • A kezelt gyermekek ügyesebbek és erősebbek lesznek nem kezelt egészséges társaiknál.
  • A kezelés az egész agyállományt stimulálja, ezáltal a mentális fejlődést és az érzékszervek működését is pozitívan befolyásolja.
  • A helyesen alkalmazott kezeléssel ártani nem lehet!

FIGYELEM!

Szülés közben, illetve az első életnapokban, hetekben bekövetkezett oxigénhiányos állapot következtében az agyban lévő mozgató-és tónusszabályozó központ gyakran károsodik.

A korai jelekre – a legkisebb eltérés gyanúja esetén is – fel kell figyelni, mert a terápia szempontjából a korai kezelés előnyei később behozhatatlanok. Ennek magyarázata, hogy „5 hónapos korig van az agynak olyan tartalékállománya, mely élettanilag eltűnik, ha nincs igénybe véve”. A kezelés akkor a legsikeresebb, ha ezt a tartalékállományt sikerül mozgósítani.

DSGM GYÓGYTORNA OKTATÓ